Cat 323 gravemaskine og Cat D6XE på Danjords projekt i Viby

Cat 323 gravemaskine og Cat D6XE etablerer ny festivalplads i Viby.

På en regnfuld efterårsdag møder vi to af Cats stjerner. Cat 323E gravemaskine og Cat D6XE dozer på den nye festivalplads i Viby. Selv om de begge er stærke på hver deres område, så retter vi i det følgende scenelyset mod dozeren.

Cat D6XE er det nyeste dozerudspil. Cats bagkatalog rummer ellers en lange række hits, men ingen med så meget teknologi og lavt brændstofforbrug som i denne næste generations dozer. Som standard en stærk og produktionsdygtig maskine med 241 hk fordelt på knap 24.000 kg.

Maskinfører Ole Rafn, Danjord, har dog gjort den endnu mere effektiv. Han har bestilt den med  ekstra store ”muldører” monteret på dozerbladet.

– På den måde kan jeg skubbe meget mere meget længere, lyder der fra Ole Rafn.

Og han ved, hvad han taler om. Han startede i branchen som 16 årig i 1970. Har kørt alt lige fra minilæssere, rendegravere, gravemaskiner til læssemaskiner og dozere. De første mange år hos Aarsleff. Senere hos Kim Juhl Rasmussen og siden 1993 hos Danjord.

– Jeg har også fået monteret redskabsfæste, så jeg både kan grubbe og harve på samme tid, mens jeg også skubber jord, siger Ole Rafn.

Men der er mere endnu. Ole Rafns dozer gør sig også særligt bemærket med en høj metalstang midt for dozerbladet.

– Den bruger jeg til at flugte efter her indefra førerhuset. Når den står i 100% lodret, så ved jeg, at dozerbladet er 100% vandret, siger Ole Rafn.

Lige nu lægger Ole Rafn og hans kollegaer sidste hånd på etableringen af ny festivalplads i Viby. Tre store arealer på henholdsvis 39.000 m2, 19.000 m2 og 10.000 m2 står snart klar til at tage imod festivalgæsterne i 2021.

Ole Rafn skubber jord med sine nye Cat D6XE
Ole Rafn skubber jord med sine nye Cat D6XE

– Jeg kan godt lide de projekter, som varer omkring 3 uger, og så komme videre til det næste. Ud at møde nye mennesker og nye arbejdsopgaver. Jeg har fx været med til at lave næsten alle stadions i Jylland. Men også på Fyn og i selve Københavnsområdet har jeg gravet ud til mere end 25 kunstgræsbaner, siger Ole Rafn.

Den 66 årige maskinfører sagde for kort tid siden farvel til D6R modellen med omkring 15.000 kørte timer. Satte sig derefter til rette i sin nye Cat D6XE. Og der har han så tænkt sig at blive siddende et stykke tid endnu.

– Det er for tidligt at gå på pension, så jeg har lovet Danjord, at jeg vil slide maskinen ”halvt op”, siger Ole Rafn.

Det kan der så godt gå en række år med. Maskinen har nemlig blot kørt 22 timer. Den er stadig ung og spændstig med masser af rå tiltrækningskraft, der imponerer hver gang, den går på ”scenen”.