Leif Meldgaard: – Det er vemodigt at sige farvel til sin Cat

Gummihjulslæsser går på pension

40 år som selvstændig  og ejer af egen grusgrav er bragt til ende. Det endegyldige bevis på, at det er slut med at drive grusgrav, var den dag, da Leif Meldgaard måtte sige farvel til sin tro følgesvend. En Cat 970F læssemaskine, som ellers havde fulgt ham i tykt og tyndt siden 1999.

– Jeg må indrømme, at jeg havde tårer i øjnene, da maskinen kørte væk. Den har immervæk kørt 19.000 timer, og den har aldrig svigtet, siger Leif Meldgaard.

Leif Meldgaards far havde også grusgrav, og som som 10-12 årig kunne Leif se sin far sammen med 2-3 andre mænd læsse lastbilerne med håndskovl. Sådan var det dog ikke længere, da Leif selv blev selvstændig godt 20 år senere i 1977, hvor han etablerede LIM Sten og Grus. Flere maskiner havde afløst det manuelle arbejde, men hårdt arbejde var det stadigvæk.

– Vi arbejdede 12 timer om dagen mandag til fredag. Og lørdag havde vi heller ikke fri, siger Leif Meldgaard.

Efterhånden som den første grusgrav løb tør for materialer, bankede han på til den næste lodsejer, og sådan gik det slag og slag med at udvide grusgraven. Og i 1999 kom Cat læssemaskinen ind i billedet.

Da der var allermest travlt, havde Leif Meldgaard fem ansatte i selve grusgraven, mens det administrative kontorarbejde blev lavet af Leifs kone.

– Vi eksporterede omkring 80% af vores produktion til asfaltfabrikker i Tyskland. Og det er blevet til mange m3 gennem årene. Vi producerede vel mellem 60.000 – 80.000 m3 om året, så det er blevet til flere millioner m3 gennem alle årene, siger Leif Meldgaard.

Lim Sten og Grus er nu historie. Cat maskinen er solgt. Produktionen er stoppet. Der, hvor der tidligere var en aktiv grusgrav, ligger der nu en 15 ha stor sø + fire ha jord derudover.

– Men jeg håber da, at jeg kan få det solgt på et tidspunkt, lyder det fra den nu 75 årige og tidligere grusgravsproducent Leif Meldgaard