Brændstoftallet taler for sig selv

Cat 336 gravemaskine hos Mortensen og Nymark

Er maskinen nu også mere økonomisk med brændstof end den forrige? Kan man tro på tallene? Sikkert mange stiller sig disse spørgsmål. Enten når man køber en ny bil, eller når man køber en ny gravemaskine. SE VIDEO AF MASKINEN HOS MORTENSEN OG NYMARK

Mortensen og Nymark har netop gjort det sidste og skiftet en ældre Cat 336D gravemaskine ud med en ny Cat 336. Og det naturlige spørgsmål, der melder sig: Kan man sammenligne de to gravemaskiner i forhold til forbrug af brændstof? Er arbejdsopgaverne de samme. Er det samme type materialer, de flytter osv? Når alle disse forbehold er taget, står vi stadig tilbage med et klart. JA. Den nye Cat 336 fra Cats næste generation gravemaskiner forbruger væsentligt mindre brændstof end forgængeren. Og svaret kommer prompte fra en af Mortensen og Nymarks mest rutinerede og erfarne maskinførere, Carsten Jensen.

Cat 336 gravemaskine

Væsentlig besparelse af brændstof

Han har mere end 33 års erfaring som maskinfører hos Mortensen og Nymark. De seneste 25 år på Cat gravemaskiner. Vi fanger ham og hans nye Cat 336 i det sydvestlige Aalborg, hvor han læsser jord på lastbiler.

– Jeg har tjekket tallene i Visionlink. Under effektive timer uden tomgangstid står den til et forbrug på 24,2 liter/timen. På den samme type opgave forbrugte den gamle 38 liter/timen. Jeg har læsset 84 lastbiler svarende til 3.191 tons. Så ja, den er noget mere effektiv end den forrige maskine, siger Carsten Jensen.

Maskinens mange nye teknologier sætter en tyk streg under, at her er tale om en maskine fra en heltny generation. Fx. vejesystem, 3D Earthworks maskinstyring, sving og grade assist og e-fence systemer.

–  Sammen med Anders Thomsen (Pon Equipment) skal jeg bruge den næste tid på at sætte mig ind i de mange nye funktioner, siger Carsten Jensen, i en kort pause mellem læsseopgaverne.

Integreret vejesystem

Men noget af det, han allerede har rigtig godt styr på, er det indbyggede vejesystem.

– Nu er min mekaniske tæller jo overflødig, griner Carsten Jensen. – Systemet har fuldstændigt styr på, hvor mange ton og hvor mange lastbiler jeg læsser, så det er en stor hjælp i hverdagen. Det gør også, at jeg netop er i stand til at følge med i, hvor meget brændstof jeg bruger på at læsse lastbilerne, siger Carsten Jensen.

Cat 336 gravemaskine

Det er ikke bare maskinens effektive brændtofforbrug, der gør indtryk.

– Jeg synes også, at det er imponerende, at maskinen kun kører med 1.500 omdrejninger/min og faktisk godt kan arbejde. Det betyder også meget for støjen omkring maskinen, siger Carsten Jensen.

Cat 336 Next Gen – Standard: Læs mere om maskinen – klik her

318 hk

11,03 m rækkevidde

37.800 kg

7,05 m gravedybde